Korrupció vagy kéz kezet mos?

Két járőr szép lassan ‘csorgott’ éjszaka a Soroksári úton a járőrkocsival, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy terepjáró nagy lendülettel kivág az egyik mellékutcából és nagy sebességgel elszáguld mellettük. Megfordultak, majd rövid ‘üldözés’ után megállították a gépkocsit. Az autóhoz mentek.
A sofőr kényelmesen leengedte az ablakot, miközben rágta a rágógumiját meglérdezte:
– Csak nincs valami gáz uraim?
A járőrök udvariasan megkérték, hogy álítsa a jármű motorját és szálljon ki a gépkocsiból.
-Mert’? Valami gond van?-kérdezte, de közben kiszállt a kocsiból.
Az igazoltatás során megállapították a járőrök, hogy a terepjáró műszaki érvényessége, és a zöldkártyája lejárt. Valamint megállapították azt is, hogy a terepjáró forgalmi engedélyében a jármű tehergépkocsiként szerepel. Tisztán, olvashatóan állt a beírás, hogy személygépkocsivá átalakítása és elidegenítése 5 éven belül csak a VPOP engedélyével lehet. Az autónak a belsejében semmilyen jel nem mutatott a tehergépkocsi jellegre.Egyértelműen személygépkocsiként használták. Ezt szóvá is tették a sofőrnek. Aki úgy reagált:
– Jaj, uraim, mit kell ezen problémázni. Miért ne lehetne ilyen az autóm?
-Azért, -kezdett bele a járőrvezető- mert Ön ezt az autót tehergépkocsiként vásárolta, így kapott rá kedvezményt. ezért is szerepel benne az átalakítási tilalom. Most,hogy átalakította, azaz nincs térelválasztó háló, vagy rács, és az üvegek mechanikai védelme nincs megoldva, bár a fém kereten látszik a kiképzés helye, vissza kell fizetni engedély nélküli átalakítás miatt a kapott kedvezményt.
-És akkor most mi a teendő? Hogyan tudunk megegyezni? Mennyit adjak, és nem is láttuk egymást? Mondjanak egy számot.
-Elmondom, hogy mi a tenedő. Mi, a lejárt müszaki, az engedély nélküli átalakítás, valamint a lejárt zöldkártya miatt a forgalmit és a zöldkártyát a helyszínen elvesszük. Elkészítünk egy szabálysértési feljelentést, és a hatóság a továbbiakban megkeresi Önt. Ezt fogjuk tenni. – közölte a járőrvezető.
– Ne csinálja már! Ma szerda este van, és hétvégén megyek bulizni. Forgalmi nélkül gáz lenne.
-Sajnálom, nem tehetek mást. Kap egy bevonót, amivel a jármű telephelyéig köteles közlekedni.
-Uram ha azt mondom fölösleges munkát végez, még nem is mondtam sokat. Na, oldjuk már meg okosba! Különben is az apámnak van egy csomó magasrangu rendőr haverja, úgy is elintézi, mert pénz beszél! Nem egy tiszt vett már apámtól kedvezményesen autót. Maguk is megkereshetnek.
-Nem tudok mást tenni uram! – mondta a zsaru és megírta a szükséges papírokat.
Amikor átadta a bevonót a fiatalember számára, az a rendőrök arca előtt szétdurrantotta a felfújt rágógumit, majd köszönés nélkül a kocsiba pattant és csikorgó kerekekkel elindult.
A járőrök a szolgálat végeztével megírták a feljelentést, csatolták a bevont iratokat, majd elindultak haza, ugyanis este újra szolgálatba kellett állniuk.
Ismét eljött az este. A Soroksári és a Határ út sarkánál jártak, amikor megszólat az egyikük.
– Te, nem az a terepjáró megy ott ellőttünk, aminek az este elvettük a forgalmi engedélyét?
Közelebb gurultak és bizony jól látták, az a jármű volt az.
Az autó mögött felkapcsolták a kék villogót, de alig hogy megtették a jármű már félre is állt, és kiszállt belőle az előző esti fiatalember.
Mosolyogva ment a járőrautó felé. Amikor a két zsaruhoz ért, benyúlt a zsebébe, kivett belőle valamit és a járőrvezető felé nyújtotta.
-Ááá, a régi ismerősök, a rend éber őrei. Tessék biztos úr, az irataim, gondolom erre lenne kiváncsi.
A rendőr átvette a jogosítvány és az igazolvány mellet a FORGALMIT!
Nem hitt a szemének Azok az iratok voltak a kezében amelyeket előző éjszaka vett el, és reggel adta le a feljelentésével együtt.
Hamisítványról szó sem lehetett, a szükséges ellenőrzést elvégezték a központon keresztül. A valódi iratok voltak, friss műszaki vizsgávakl és zöldkártyával.! Benézett a terepjáróba. Az első két ülés mögött térelválasztó hálót, az ablakok védelmére fém pálcákat látott befűzve.
-Van értelme megkérdeznem, hogy hogyan sikerült?
-Mondtam, hogy apámnak sok ismerőse van! Ha nincs más uraim, én mennék.
Nem volt más. Mehetett.
Reggel a két járőr a váltásparancsnokukhoz ment.
-Figyelj főnök. Tegnap reggel oda adtunk neked egy feljelentést, egy forgalmit, meg egy zöldkártyát egy bevonó másolatával. Leadtad az iktatóba?
-Nem adtam le, mert a ‘góré’ bekérette magához. Azt mondta, majd ő intézi a forgalmi sorsát.
A két járőr kihallgatást kért a ‘góré’-tól. Amikor ott álltak előtte, jelentették az esetet, és valami válaszra vártak.
Elpanaszolták, mekkora presztizs vesztés volt ez rájuk nézve.
-Fiúk! Fentről szóltak le nekem is. De erről többet nem is mondhatok. Most pedig
leléphetnek, mert értekezletre kell mennem.Nyugi, maguk tökéletesen látták el a feladatukat!
A két járőr értetlenül kullogott a folyosón és arról suttogtak, hogy ők valóban jól látták el a feladatukat. De miért? És a magasabban lévők?? A ‘góré’ nem beszélhetett erről. És a pénz…???